sobota, 19 stycznia 2013

Cukinia faszerowana warzywami i kaszą jęczmienną

Chciałabym wam zaproponować faszerowaną cukinię w wersji dietetycznej bezmięsnej z farszem warzywnym połączonym z kasza jęczmienną. Ta wegetariańska potrawa  jest fajną odmianą od wersji którą zwykle się przygotowuje jako cukinię faszerowaną mięsem mielonym.

Polecam do wypróbowania przepis :)


Składniki:
  • 3 szt cukinia,
  • 1 szklanka kasza jęczmienna,
  • 2 szt cebula biała,
  • 4 szt marchewka,
  • 1 szt seler korzeniowy,
  • 1 szt por (biała część),
  • 2 szt pietruszka,
  • 1 mały pęczek natka pietruszki,
  • 1 szt papryka czerwona,
  • pieprz,
  • opcjonalnie ser zółty,
  • przyprawa do dań Kucharek
Przepis krok po kroku:


Krok 1


Zaczynamy od ugotowania kaszy według przepisu na opakowaniu 









Krok 2
Cebulkę siekamy w kostkę i szklimy. Marchewkę i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnie dorzucamy do cebuli. Pora kroimy w plasterki, paprykę i seler w drobną kostkę dodajemy do pozostałych warzyw. Przesmażamy wszystko razem aż warzywa zmiękną i przejdą swoimi smakami. Doprawiamy przyprawą do dań Kucharek i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Łączymy całość z ugotowaną kaszą.



Krok 3

Cukinie myjemy kroimy na pół i wydrążamy środek.











Krok 4
Do łódek zrobionych z cukinii nakładamy nasz kolorowy dietetyczny farsz.  Faszerowaną cukinię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 30-40 min.  Na dwie minuty przed podaniem posypujemy farsz startym zółtym serem, czekamy aż się stopi i podajemy ciepłe ozdobione natką pietruszki.


SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Jadłam taką , była pyszna ! Dzisiaj zrobię z tego właśnie przepisu :) dziękuję za opis.

    OdpowiedzUsuń