poniedziałek, 21 stycznia 2013

Risotto z krewetkami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi na białym winie

Uwielbiam risotto za jego jedwabistą delikatną konsystencję oraz walory smakowe. Risotto można łączyć z najróżniejszymi składnikami a więc można przy nim puścić w kuchni wodze fantazji i poeksperymentować bez wahania. Moje dzisiejsze risotto skomponowałam z  krewetkami królewskimi, cukinią i pomidorkami koktajlowymi, które nadają  potrawie kolorowego wyrazu i oczywiście wzbogacają jej smak.  Całość podlana białym wytrawnym winem, które moim zdaniem nadaje charakteru całej potrawie.

Risotto  z krewetkami i cukinią


Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu do risotta,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • 2 szt średnie cebule,
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii,
  • 20 szt krewetek królewskich,
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • olej do smażenia,
  • Sól,
  • pieprz

 Przepis krok po kroku


Krok 1 

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ryż i chwilę przesmażamy na małym ogniu tak aby ziarenka ryżu stały się na pół przezroczyste, ale w żadnym razie nie mogą się przyrumienić.

Uwaga: Pamiętajmy że do tego przepisu używamy specjalnego ryżu do risotto.

Krok 2

Gdy ryż jest lekko przezroczysty dodajemy kieliszek wina i mieszamy ryż aż wchłonie płyn. To samo robimy z wywarem drobiowym: dodajemy po chochelce płynu i mieszamy co jakiś czas ryż aż wchłonie bulion. Czynność powtarzamy tak długo, aż ryż zrobi się al dente. 






Krok 3

Gdy ryż jest prawie gotowy dodajemy cukinie pokrojoną w małą kosteczkę.










Krok 4
W ostatnim kroku dodajemy krewetki (ja miałam surowe ale mogą być gotowane mrożone). Gdy są surowe jak w moim przypadku czekamy aż staną się różowe zajmie im to dosłownie 2-3 minutki.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Podajemy cieple smacznego :)

1 komentarz: