Uwielbiam risotto za jego jedwabistą delikatną konsystencję oraz walory smakowe. Risotto można łączyć z najróżniejszymi składnikami a więc można przy nim puścić w kuchni wodze fantazji i poeksperymentować bez wahania. Moje dzisiejsze risotto skomponowałam z krewetkami królewskimi, cukinią i pomidorkami koktajlowymi, które nadają potrawie kolorowego wyrazu i oczywiście wzbogacają jej smak. Całość podlana białym wytrawnym winem, które moim zdaniem nadaje charakteru całej potrawie.
Risotto z krewetkami i cukinią
Składniki:
-
1/2 szklanki ryżu do risotta,
-
1 kieliszek białego wina,
-
2 szt średnie cebule,
-
2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii,
-
20 szt krewetek królewskich,
-
1,5 litra bulionu drobiowego,
-
olej do smażenia,
-
Sól,
-
pieprz
Przepis krok po kroku
Krok 1

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ryż i chwilę
przesmażamy na małym ogniu tak aby ziarenka ryżu stały się na pół
przezroczyste, ale w żadnym razie nie mogą się przyrumienić.
Uwaga: Pamiętajmy że do tego przepisu używamy specjalnego ryżu do risotto.
Krok 2

Gdy ryż jest lekko przezroczysty dodajemy kieliszek wina i mieszamy ryż
aż wchłonie płyn. To samo robimy z wywarem drobiowym: dodajemy po
chochelce płynu i mieszamy co jakiś czas ryż aż wchłonie bulion.
Czynność powtarzamy tak długo, aż ryż zrobi się al dente.
Krok 3
Gdy ryż jest prawie gotowy dodajemy cukinie pokrojoną w małą kosteczkę.
Krok 4
W ostatnim kroku dodajemy krewetki (ja miałam surowe ale mogą być
gotowane mrożone). Gdy są surowe jak w moim przypadku czekamy aż staną
się różowe zajmie im to dosłownie 2-3 minutki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Podajemy cieple smacznego :)
pyszne!!!!! uwielbiam risotto!!! :)
OdpowiedzUsuń