środa, 1 maja 2013

Leczo z soczewicy

Szybki wpis dla miłośników dań wegetariańskich ale i nie tylko. Leczo z soczewicy jest bardzo sycące a przy tym i bardzo smaczne



Składniki:


Sposób przygotowania :

Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Cebulę obieramy kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie aż się zeszkli. Przyprawiamy mieloną słodką papryką. Paprykę myjemy wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą aż zmięknie. Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i papryki. Całość zalewamy pomidorami z puszki i razem chwilę dusimy aby smaki się połączyły. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Podajemy na ciepło  smacznego :) porcja dla ok 4-5 osób czas przygotowania pół godziny



1 komentarz:

  1. Świetne leczo :) dobre na obiad dla kilkunastu osób :)

    OdpowiedzUsuń